HTML

Az internetszolgáltatásról

Az internetszolgáltatásról általában, közérthetően

HTML

Az internetszolgáltatásról közérthetően

2008.11.12. 09:11 hhedy

internetszolgaltatas 

  

/> 

 

   Az internet létjogosultságát, értelmét napjainkban megkérdőjelezni badarság volna, az internetszolgáltatás minősége ma már lehet akár kifogástalan is, viszont a társadalmi elfogadottság erősen korosztályfüggő. A legidősebb korosztály internethasználata elenyésző, a középkorúak már intenzíven foglalkoznak vele, a fiatalok pedig anyanyelvként szippantják magukba az "e"-technikát. Természetesen a hatalmas anyagi helyzetbeli különbségek is szelektálják a magyar felhasználókat, hiszen egy számítógép ára, az internetelőfizetés sokak számára ezen okok miatt nem elérhető, megfizethetetlen.

    Szeretném megosztani kedves olvasómmal a hazai internetszolgáltatásról alkotott véleményemet, tapasztalataimat és közérthetően, egyszerűen, szakzsargon nélkül leírni a lehetőségeket a választáshoz. Több, mint tíz éve használom a netet, elsőként azért fizettük elő, mert a fiam Amerikában tanult egy évig és kellett valami kapcsolat, hiszen a gyakori telefonálás megfizethetetlen lett volna. Kaptunk egy gyönyörű kis modemet, mely által a telefonvonal használatával tudtunk kapcsolódni a világhálóhoz. Sajnos az első tapasztalatok keserűek voltak. A vonal folyamatosan megszakadt, volt úgy, hogy percenként kellett újraindítani a kapcsolatot. Mivel akkoriban még igencsak egekbe szöktek a sima telefonos pecdíjak is, nem beszélve az. ún. kapcsolási díjról, nem meglepő hogy első havi számlánk végösszege több, mint tízezer forintra rúgott, ami akkoriban igencsak szép summának számított. Visszagondolva az akkori állapotokra persze ezek a horribilis árak nem csak az internetszolgáltatára voltak érvényesek, hanem a vonalas és mobiltelefonokra, banki kamatszintekre és sok más szolgáltatára is, de erről talán majd egy másik írásomban.

 

   Ma a helyzet lényegesen jobb. Sokkal több cég van jelen a piacon, az internetszolgáltatás minősége ugrásszerűen javult. Kedvünkre válogathatunk az ajánlatok között, gyakran akár el is bizonytalanodhatunk az óriási választékban történő eligazodáskor. Ezen az oldalon az otthoni magánfelhasználók részére kínált csomagokkal foglalkozunk általánosságban, figyelembe véve azokat a szempontokat amelyek fontosak lehetnek. Mi alapján tudjuk kiválasztani, hogy mire fizessünk elő?
Alapvetően három fajta internethozzáférés létezik,1. ADSL, azaz telefonvonalon , 2. kábelhálózaton, 3. mobiltelefonon  keresztül létrejövő kapcsolat.
    ADSL: ez a kapcsolat ugyan telefonvonalon jön létre, de egyszerre tudjuk használni az internetet és a telefonvonalat is, valamint faxolhatunk is egyidőben. Olyan internetszolgáltatót válasszunk, amely korlátlan hozzáférést biztosít számunkra, ahol nincs percdíj vagy más járulékos összeg, forgalmi korlát. Az ADSL-nél az ún. le- és feltöltési sebesség között lényeges különbség van az előbbi javára. Ez azt jelenti, ha valamit letöltünk az internetről, pl. zenét, filmet, játékot, programokat, stb., az sokkal gyorsabban valósul meg , mint az általunk készített oldalak, file-ok feltöltése az internetre.
   Kábel internet: a tévénkhez használt, már meglévő kábelen kersztül létrejövő kapcsolat. Itt szintén lényeges, hogy időben és forgalomban korlátlan legyen. Amiben lényegileg különbözik az ADSL-től, hogy itt az egyidejű telefonáláson és internetézésen kívül ugyanazon szolgáltató a tévézést is biztosíthatja. Csomagoktól függően itt is van különbség a le- és feltöltés között, de nem akkora.
Mindkét esetben lényeges, hogy a bekötés, beszerelés ingyenes legyen.
   Mobil internet: hordozható számítógépünkhöz (lap top, note book) csatlakoztatva nem vagyunk otthonunkhoz kötve, habár természetesen ott is használhatjuk, ha  van térerő. Igen itt a térerő a lényeg. Ha olyan helyen lakunk, ill. az általunk gyakran látogatott helyeken az adott mobiltelefon-társaság nem biztosít térerőt, akkor nem sokra megyünk ezzel a módszerrel. Külföldön is lehet használni, de anyagiakban ez hasonlít ahhoz az évtizeddel előbbi állapothoz, amit a blogom elején említettem. Rendszeres külföldi használata egy átlagos keresetű ember számára gyakorlatilag megfizethetetlen, esetleg elektronikus leveleink kezelésére alkalmas. Itt is óriási jelentősége van annak, hogy mind időben, mind forgalomban korlátlan felhasználhatóság legyen.

   Térjünk át arra, ami a zsebünket érinti, az internetszolgáltatás áraira. Az ár minden esetben a sebesség fügvénye. Az internetszolgáltatók csomagjai ezt a viszonyt tükrözik. Minden esetben szélessávú hozzáférést válasszunk a minőség érdekében. Az árak havi szinten (ADSL, kábel) kb. 3.000 Ft-tól kezdődnek, persze ebben az esetben lassabb a le-, és feltöltés, általában "lomhább" a gépünk, ha egy weboldalra látogatunk. Ennek ellenére mégiscsak tudom ajánlani, főleg kezdőknek, mert olcsó és az első lépésekhez, tanuláshoz elég. A leggyorsabb csomag ára havi több, mint 10.000 Ft is lehet. Soha ne feledkezzünk meg arról, hogy az elktronikában általában Áfa nélküli árakat adnak meg, erről minden esetben győződjünk meg. A két véglet között vannak még más csomagok is, érdemes alaposan megfontolni melyiket válasszuk, mert a kedvezményes , akciós árakat szinte minden cég egy-két éves hűségnyilatkozathoz köti. A mobil internetnél mégegyszer szeretném hangsúlyozni az idő és mennyiségbeli (pl. ne csak 2Gb letöltési lehetőség legyen) korlátlan felhasználás szükségességét. Van mobilcég, ahol ezen feltételek mellett már havi 6.000 Ft-ért élvezhetjük a szabad helyváltoztatás lehetőségét.

 

Személyes véleményem szerint ma Magyarországon még mindig drága az internetezés. Talán a vállalatokat súlytó terhek, vagy más miatt a szerényebben élők egyszerűen nem engedhetik meg maguknak ezt a plusz kiadást. Olvastam, hogy Indiában, Kínában sokkal könnyebb a hozzáférés, egy átlagos sebességű hozzáférés nem szabadna, hogy nálunk a minimálbér közel tíz százaléka legyen. Ez olyan, mintha egy német állampolgár 100€ körüli összeget adna ki ezért havonta. Ezzel szemben tudom, hogy egy nagyon is gyors, szélessávú internet havi díja kb. 10€. Tudom hogy nem szabad összehasonlítani a két országot gazdaságilag, de remélem, a mindenkori kormány lehetőségeihez képest mindent megtesz annak érdekében, hogy az internetszolgáltatás, általában az internet-hozzáférés mindenki számára elérhető legyen, mert a jövő ezt diktálja

 

roseptp.com

Címkék: mobil internet szolgáltatás adsl kábel